En hjärnblödning, även kallad intracerebral blödning, är en typ av stroke som uppstår när ett blodkärl i hjärnan brister och blod tränger ut i hjärnvävnaden. Tillståndet är livshotande och kräver omedelbar vård. I den här artikeln får du veta vad en hjärnblödning är, vad som orsakar den, hur den känns igen – och hur den behandlas.
Vad händer vid en hjärnblödning?
Vid en hjärnblödning spricker ett blodkärl inne i hjärnan. Det gör att blodet läcker ut och skadar den omgivande hjärnvävnaden. Blodet skapar också ett ökat tryck inne i skallen, vilket kan leda till ytterligare skador [1].
Det är en form av hemorragisk stroke, vilket skiljer sig från hjärninfarkt, som orsakas av blodpropp. Ungefär 15 % av alla stroke är hjärnblödningar, men de har generellt allvarligare förlopp [2].
Vanliga orsaker till hjärnblödning
En hjärnblödning kan uppstå av flera orsaker, bland annat:
Högt blodtryck (den vanligaste orsaken)
Kärlmissbildningar (t.ex. aneurysm eller AVM)
Blodförtunnande läkemedel
Huvudtrauma
Blödarsjuka eller andra koagulationsrubbningar
I vissa fall finns ingen tydlig bakomliggande orsak.
Vanliga symtom
Symtomen kommer ofta plötsligt och utan förvarning, och kan snabbt förvärras. Vanliga tecken på hjärnblödning är:
Plötslig, svår huvudvärk
Medvetandepåverkan eller förlust av medvetande
Kräkningar utan förklaring
Ensidig förlamning eller känselbortfall
Tal- eller språkstörningar
Synrubbningar
Kramper (särskilt vid större blödningar)
Eftersom symtomen liknar de vid hjärninfarkt är det omöjligt att avgöra själv vilken typ det rör sig om – därför måste man alltid ringa 112 vid misstanke om stroke.
Hur diagnostiseras hjärnblödning?
Diagnosen ställs genom akut bilddiagnostik, oftast datortomografi (CT) av hjärnan. CT visar snabbt om det finns en blödning och hur omfattande den är [3].
Magnetkamera (MR) kan användas i vissa fall för mer detaljerad information.
Behandling av hjärnblödning
Till skillnad från hjärninfarkt behandlas inte hjärnblödning med blodproppslösande läkemedel – det skulle göra tillståndet värre. I stället fokuserar behandlingen på att:
Sänka blodtrycket
Stabilisera patientens andning och cirkulation
Övervaka trycket i hjärnan
Evakuera blödningen kirurgiskt (i vissa fall)
Patienten vårdas ofta på en stroke- eller neurointensivavdelning, där övervakningen är noggrann och behandlingen anpassas löpande [4].
Återhämtning och prognos
Prognosen vid hjärnblödning beror på:
Hur stor blödningen är
Var i hjärnan den sitter
Hur snabbt vård ges
Patientens allmäntillstånd och ålder
Vissa kan återhämta sig helt, medan andra får bestående funktionsnedsättningar. Rehabilitering med fysioterapi, arbetsterapi och logoped är ofta nödvändig [5].
Hjärnblödning och demens
Flera studier visar att hjärnblödning kan öka risken för kognitiv svikt och vaskulär demens, särskilt vid upprepade mindre blödningar (mikroblödningar) [6]. Därför är förebyggande åtgärder – som att behandla högt blodtryck – viktiga även för hjärnans långsiktiga hälsa.
Trygghetslarm för att kunna larma närsomhelst
Sensorems trygghetslarm kan automatiskt larma vid fall och ringer då upp anhöriga med klockans inbyggda högtalartelefon med tvåvägskommunikation. Användaren kan också larma manuellt genom att trycka på den fysiska larmknappen. Trygghetslarmet fungerar utomhus och har inbyggd GPS-positionering så att anhöriga kan se användarens position på en karta i Sensorem-appen.